Velforeningen i Brekkestø

 

Litt om det historiske bakteppe fra Uthavnen Brekkestø:

juli_1896
Navnet Brekke stø betyr egentlig bakke og båtnaust. Stedet har fra gammel tid trolig vært båtplass for Stuttheigårdene. Grunnen til at folk fra Stutthei hadde båtene sine i Brekkestø på 1600-tallet var at de følte seg mer beskyttet for hollandske pirater.

Brekkestø har gjennom tidene vært en viktig uthavn. I seilskutetida og frem til begynnelsen av 1900-tallet var havna full av skip. Skipene kunne ligge så tett ved hverandre at ungguttene i Brekkestø kunne løpe tørrskodd fra skip til skip. Ombord på skutene surret det i all slags tungemål. Det kunne ligge skuter som hollandske, tyske, danske, franske, og flere nasjoner på havna. Det var mange loser i Brekkestø.  De måtte lære seg mange fremmede språk for å kunne forhandle med utenlandske skipsførere. På Skipsheia, og på de høyeste toppene hadde losene sine utkikksposter. På Ullerøya satte loskonene lys i vinduet for at mannen lettere kunne finne veien hjem i mørke. Å være los var et farlig yrke. Noen av dem mistet livet eller ble skadet på sjøen.

På grunn av alle sjøfolkene, ble det etterhvert mange gjestgiverier i og ved Brekkestø. I Roald Nielsens hus drev bestefaren og faren Nielsens Pensjonat. Fikk senere navnet Brekkestø Pensjonat.  På Gaupholmen var det tilsvarende, og og fr. Knudsen drev Knudsens Pensjonat. Brekkekjær Pensjonat var det siste etablissementet her i Brekkestø.

I dette århundret lå det fremdeles noen få seilskuter igjen i Brekkestø. Skutene ble varpet(halt) inn og ut av indre havn.  En kan fremdeles se spor etter denne virksomheten.  Kraftige fortøyningspåler med malte ringer i sort og hvitt er fremdeles å se på holmer og skjær ut i gjennom havna.

Det var flere butikker i Brekkestø. I "Kronometerhuset"(bilde vil bli lagt inn senere) ble det drevet handel med " Melk og Fedevarer"  I nabohuset "Æblehaven" hadde datteren butikk i entreen.  I huset på Torvet i Steffensens hus var det butikk i 1. etasje.  I havna ligger tradisjonsrike Brekkestø Landhandel som nå er sommerbutikk. 

 I gamle dager var det bare en smal vei gjennom Brekkestø.  På begge sider gikk diker hvor folk tømte vaskevann og ting som værre var.  Kloakken rant forbi brønnene, som det lå flere av langs veien.  En av de tidlige sommergjestene kom med følgende bemerkning:  " Den som drikker dette vannet blir ikke gammel !"  En av de fastboende hadde protestert kraftig og sagt at vi har hatt ei dame som ble 107 år, og en mann som ble 96, så det kunne aldeles ikke stemme. Brekkestø hadde eget vannverk fra 60-tallet.  Nå kommer vannet gjennom kommunalt vannverk fra Lillesand.  (Kildemateriale er i hovedsak hentet fra en av bøkene til Ellen Govertsen Trøgstad.)

Brekkestø som sommersted ...... 

I tredje vers i Brekkestøvisen står det:  "Når sommeren bryder frem, og ferien begynder, da tømmes alle byens hjem.  Og hitned folk seg skynder.  Her mødes de fra år til år, og alle er fornøya.  De ved de gode dager får, på denne greie øya."

I et avisutklipp i Morgenbladet fra 1963 står det at man forstår best Sørlandets gigantiske charme når man kommer der en julidag med blå himmel og gnistrende sol.

En av bygdas kjenter borgere, Karsten Org. Nielsen, ble intervjuet i Vestlandske Tidende(tidl. Arendalsavis) den 12. juli 1960, hvor han ble spurt om grunnen til stedets popularitet. Han sier der at skjærgården rundt Brekkestø er noe av det vakreste og mest gjestmilde på Sørlandskysten.  her trekker han frem de idylliske gamle husene som ligger rundt havna, og som bidrar til en egen koselig stemning.

Brekkestøs innbyggere har nok lenge kjent til de kvalitetene som kyststripa her kan by på.  I en vanligvis travel hverdag, var det også den gang tid til rekreasjon på holmer og skjær.  Kunstnerne var nok de første til oppdage Sørlandet og Brekkestø, men pensjonatene på 50- og 60-tallet gjorde også sitt til at Brekkestø ble oppdaget av folk flest som den perlen stedet vitterlig er.

I sommerferiene kan en bare være ett sted, og det er her og ingen andre steder.  Det sier seg liksom selv.  slik har det vært, og slik vil det bli.  Å ligge på en holme, kjenne sola og varmen, høre på bølgene som slår mot land, måkeskrik og smeikende vind.  Ja, akkurat det ser mange frem til.  Og slår sommeren ikke riktig til, så har en kunnet glede seg over forventningene i det minste.  Neste år blir sikkert sommeren fin ..... .

Brekkestø er en visuell perle hele året.  Omtrent som en solnedgang over de mange holmer og skjær. Et fantastisk sted som mange mennesker har gode minner fra.